Kulturní chobotnice

A je to venku! Poslední květnovou neděli se na Prahu 10 opět snese smršť vysoké kultury. V tomto článku se konečně dozvíte, díky komu opět do naší městské části najdou cestu známá jména showbyznysu. Nebudeme Vás napínat – je to dílem místní radnice, která důstojně plní roli produkční firmy. A kdo konkrétně dokáže zajistit vystoupení Těžkého Pokondra, Miroslava Žbirky, No Name, Dědu Mládka Ilegal band, Pražského výběru, Heleny Vondráčkové, Čechomoru, Evy i s Vaškem, Janka Ledeckého, Wanastových Vjecý…. a proč nás jen těsně minul koncert Alexandrovců?

Podnikavý Honza

V roce 2008, za panování Milana Richtera (ODS), začaly tyto rozličné slavnosti pro vděčné obyvatele Prahy 10 dodávat firmy patřící lidem z řad jeho přátel. Jedná se zejména o tyto firmy, které fakturovaly (v letech 2008 – 2015) za Májové slavnosti:

ADERA s.r.o.

834 000 Kč

Net Industry s.r.o.

1 172 798 Kč

Retroface production

5 824 487 Kč

Bohemia Falcon Studio, s.r.o.

1 197 053 Kč

PRODUKCE CZi

770 165 Kč

EL. REVIS spol. s r.o.

1 158 938 Kč

OneMoreTime s.r.o.

603 548 Kč

 

V součtu 11 560 989 Kč.

 

Významnou roli tehdy sehrával neobyčejně podnikavý Jan Kmoch, kterému je tato činorodost doslova vrozena: „Ještě v předkrizových dobách se navzdory nízkému věku stačil dostat k pořádání velkých akcí. Například velké plesy pro Hlavní město nebo v roce 2008 v Obecním domě světové finále soutěže Elite Model Look“.  Později se stal Jan Kmoch dokonce předsedou představenstva Obecního domu. Jeho jméno figuruje i ve společnostech Retroface production s.r.o. a Net Industry s.r.o.

Honza, Milan a Táňa …. s Ivanem

Co mají společného Jan Kmoch a radní pro kulturu na Magistrátu hl. m. a především bývalý starosta Prahy 10 Prahy Milan Richter? Minimálně dvě věci - vystřídali se spolu nejen ve společnosti Automyčka Brumlovka (kde jim sekundoval ještě další tehdejší zastupitel za ODS a místostarosta Prahy 10 pan Ivan Vinš), ale i ve vztahu s Taťánou Kuchařovou.

Růžový panter

Tato silná sestava kolem Milana Richtera dodávala celebrity na veškeré akce Prahy 10 až do roku 2015. V roce 2016 jsme se (patrně kvůli koaliční krizi v radě MČ Praha 10) Májových oslav nedočkali. To zmiňujeme pro pořádek, jelikož tuto „tragickou událost“ nemusel každý zaznamenat. Naštěstí se tato kulturní jizva na duších obyvatel MČ Praha 10 zacelila a v letošním roce přichází májové nekulturno zachránit nová silná sestava firem:

1)         Pink Panther Agency, s.r.o., IČO: 27126285,  493.000Kč bez DPH (596.530 Kč)

„Objednávka na kompletní zajištění včetně pronájmu prostor, mobiliáře, personálního zajištění a hlavní kapely, na akci MČ Praha 10 - Májové slavnosti 2017“

2)         Di.vize s.r.o., IČO: 03861775, 477.776 Kč bez DPH (578.109 Kč)

„Objednávka kompletního programového zajištění akce Májové slavnosti včetně sanity, plotů a mobilních WC do částky, jež nesmí přesáhnout 477.776,-Kč bez DPH“

Na celé věci není zajímavé to, že druhá jmenovaná firma nemá webové stránky a získat na ni kontakt je velmi obtížné, ale spíše to, že pan Martin Litov, který ve firmě zastává pozici jednatele, současně ve firmě Pink Panther Agency působí na pozici výkonného ředitele.

Pro výběr dodavatelských firem na Praze 10 je již standardem, že téměř žádná z faktur nepřesahuje 500 tis. Kč bez DPH. To by předpokládalo jiná kritéria výběru dodavatelů dle interní směrnice MČ Praha 10. Je přeci mnohem jednodušší přistoupit k rozdělení zakázek a přidělování vlastním přátelům bez jakéhokoliv omezení.

Zkušená Jana je pro kulturu na Praze 10 pokladem

Všechny objednávky schválila vedoucí oddělení přípravy realizací akcí ÚMČ Praha 10 Jana Tlamichová (dříve na kandidátce ODS). Výběr vystupujících umělců i pořadatelských agentur je dlouhodobě plně v její režii. Nyní se však zjevně může plně (sebe)realizovat bez ohledu na doporučení bývalého starosty Richtera. Není tedy překvapením, že mezi přáteli paní vedoucí lze nalézt jednatele společnosti Pink Panther, Radka Havlíčka i s jeho rodinnými příslušníky. O jejich blízkém vztahu svědčí i pusa k svátku, kterou mu paní vedoucí v komentářích posílá.

 „Vstup zdarma“ jste si značně přeplatili!

Na facebookovém profilu MČ Praha 10 se mj. píše: „Májové slavnosti Prahy 10 letos budou lákat na Janka Ledeckého a jeho band, Rybičky 48 a Pražský výběr (Official)! Moderovat budou Michal Suchánek a Richard Genzer! Vystoupí také Milan Peroutka a Perutě! Bohatý program pro děti, testovací jízdy s partnerem Auto Palace Spořilov a VSTUP ZDARMA!“

Opravdu ZDARMA??!: 1.117.639 Kč / 8 hod. programu = cca 2.300 Kč / min. Tyto finanční prostředky nedostala Praha 10 od strýčka k Vánocům. To jsou peníze z našich daní. Tak si je pořádně užijte, a nepřemýšlejte o tom, proč není opraven chodník, je stále zavřena školka ve vedlejší ulici nebo stále zavřený KD EDEN.

…   a nakonec ještě Tomáš

Je skutečně zarážející, že klientelistické vazby z dob starosty Milana Richtera přežívají i po téměř deseti letech. Tyto kontakty nenarušil ani vstup TOP 09 do vládnoucí koalice. Naopak. Doslova vzkvétají i pod gescí prvního zástupce (současného) starosty, pana Tomáše Peka (z TOP 09), který má oblast kultury v kompetenci.

Na červen si pro nás pan místostarosta Pek připravil Den hudby s několika několikamilionovými podii a desítkami kapel . Otázky na výši nákladů na podia a vůbec celou zamýšlenou akci oslavy hudby odmítal pan Pek v diskusích na sociální síti, ale i, dle zápisu, na kulturním výboru, zodpovědět. Můžeme tedy pouze spekulovat, proč se Praha 10 nepřipojila k celopražskému termínu oslavy hudby a pořádá oslavu hudby samostatně. Možná proto, že kdybychom slavili celopražsky, bylo by to moc a zbytečně levné.

Související: Dny Prahy 10 – dny k nezaplacení

Pěkné květnové a poklidné dny, Jana Komrsková a kol.