Kdo žije z hudby s Prahou 10?

Před několika měsíci jsem se věnovala podivným vazbám, klientelismu a předraženým realizacím kulturních akcí, pořádaným MČ Praha 10 pro své občany (viz.: Kulturní chobotnice Prahy 10). Současná koalice, v čele s TOP 09, na této zaběhlé praxi mnoho, vlastně skoro nic nezměnila.

Dne 21. 6. 2017 se na čtyřech místech naší městské části uskutečnil svátek hudby s názvem „Žij s hudbou s Prahou 10“. Akce již dlouho v předstihu budila zájem zejména alokací 5 mil. Kč v rozpočtu radnice na tzv. „stacionární pódium Strašnická“, o kterém nikdo z kompetentních nebyl schopen říci cokoliv konkrétního. A proč se vlastně Praha 10 nepřipojila k celopražské oslavě hudby, konané mezi 8. a 10. červnem?

V původním konceptu byl kladen důraz především na příležitost skutečně profesionální prezentace pro místní muzikanty a kapely. Ještě několik dní před akcí se radnice na sociálních sítích chlubila informací o více než dvacítce přihlášených amatérských skupin. V den „D“ vystoupily placené soubory, jako například Sto zvířat, The Prostitutes, The Pio Squad, nebo Kapitán Demo a pouze SEDM amatérských sdružení.

Zajímavé je, že veškeré objednávky vztahující se k této akci vystavila a zároveň schválila jedna a tatáž osoba, paní Jana Tlamichová, vedoucí oddělení přípravy a realizace akcí odboru kultury.

Jakou novinku do zaběhlého systému vnesla TOP 09 coby nový člen koalice? Akci organizuje na klíč agentura  MVP events s. r. o. Jednatelem společnosti je pan Vít Rozehnal, který je (shodou okolností?) i členem správní rady společnosti Prev-Centrum, z.ú. Ředitelem Prev-centra je radní pro oblast sociální, zdravotní a školství, pan Ondřej Počarovský (TOP 09). Protože si chci ověřit, zda výběrové řízení na pořadatelskou agenturu proběhlo v tomto případě transparentně, zeptala jsem se na podmínky výběru agentury na jednání Zastupitelstva dne 11. 9. 2017.

Celkové náklady na tuto odpolední akci přišly městský rozpočet na 790 247 Kč (tj. 592.246,60 vč. DPH na technické zajištění akce
+ 198 tis. na honoráře). Možná vám půldenní akce pro občany Prahy 10 za přibližně tři čtvrtě miliónu nepřipadá předražená, ale čtěte dál.

O několik měsíců později zorganizovalo občanské sdružení „Malešice v pohybu“ odpolední festival amatérských skupin s názvem „Malešičák“. Na profesionálně ozvučeném pódiu v malešickém parku vystoupilo osm amatérských skupin a jednotlivců. Nechyběl ani perfektně připravený doprovodný program. Právě v tomto duchu by podle mého názoru měly fungovat Dny Prahy 10, Májové slavnosti
a další podobné události, které však stávající vedení radnice chápe především jako velkolepé estrády.

Je třeba připomenout, že i zde se prakticky na všech finančních nákladech podílela radnice. Za její příspěvek 45 000 Kč (z čehož se za tři vystoupení vyplatilo na honorářích jen 23 500 Kč), který pokryl téměř veškeré náklady (podrobný rozpis nákladů ZDE), patří městské části Praha 10 poděkování.

Vidíte rozdíl mezi Malešičákem a Žij s hudbou s Prahou 10? Na jedné straně sousedská akce, organizovaná inteligentně, s rozmyslem a srdcem. Na druhé straně obdobný formát pod taktovkou radnice, kde se setkáme se známými skupinami, ale žel za cenu omračující částky na vystavené faktuře.

Možná se radnice Malešičákem poučí, možná ne. Střídmé zacházení s veřejnými penězi je slušivější než jejich poněkud lehkomyslné rozhazování. Blíží se tradiční říjnová veselice: 10denní Dny Prahy 10. Pro letošek je na ně vyčleněno z rozpočtu města částka 2 500 000 Kč. Za to by se dal Malešičák pořádat déle než 50 let.

Hezké babí léto přeje Jana Komrsková a kol.